Fotboll

Fotbollen är en av de sporter som har funnits sedan 1800-talet. På den tiden hade man inte klubbar som man kunde spela hos. Då kunde man istället spela fotboll lite var man ville. Fotboll blev även en av de idrotter som man införde i skolan och det ansågs också vara ett bra sätt att motionera på. Än idag är fotboll en väldig populär sport både i Sverige och i utlandet.

FIFA och Champions league

Det som de två ovanstående namnen har gemensamt är att de är fotbollsturneringar som anordnas runt om i världen. Dessa evenemang är väldigt stora och många fotbollsspelare drömmer sedan unga år att få vara med på dessa. Tyvärr har FIFA fått dåligt rykte på senare år då det framkommit att flera matcher har varit fixade i förväg.

Amerikansk fotboll

I USA däremot är det en annan sorts fotboll som dominerar, nämligen amerikansk fotboll. Den

amerikanska fotbollen skiljer sig något enormt mot det som kallas soccer. Bollen är inte rund utan har en avlång form. Den spelas heller inte med fötterna utan med händerna. Amerikansk fotboll spelas med två lag och det gäller för det ena att springa över till motsatt sida för att göra så kallad touchdown.

Det förekommer betydligt mer fysiskt spelande så som knuffar i amerikansk fotboll än i vanlig fotboll. När Fotbollen i Europa har Champions league, har den amerikanska fotbollen superbowl. Skillnaden är att Champions league kan hålla på upp till en månad och superbowl är endast en dag lång. Reglerna skiljer sig också och man kan säga att det enda som de två sporterna har gemensamt är att de har fotboll i namnet.

Övrigt

Det finns så mycket man kan säga om fotboll. Det är den populäraste sporten att faktiskt spela på bettingsidor. Det finns så många olika fotbollströjor och Handdukar med fotbollstryck som säljs i de flesta affärer idag. Du kan till och med köpa en kaffemugg med ditt favoritlag på. Det finns många olika fotbollspelare genom åren som gjort sig kända på denna sport.

I Sverige har vi bland annat Zlatan Ibrahimovic, Argentina har Messi, Portugal har Ronaldo och England har Beckham. Den senare spelar inte längre men är fortfarande känd för sin fotbollskarriär. Det finns också många kvinnliga fotbollsspelare som har gjort sig kända genom sporten. Två spelare som är värda att nämna är Caroline Seger och Lotta Schelin. Även förbundskaptenen Pia Sundhage är väl värd att nämna.

Fotbollen är också populärt inom dator och tv-spel. Varje år kommer det ut nya FIFA spel för dessa konsoler, precis som i många andra sporter. I dessa spel kan du välja att antingen vara dig själv eller något känd fotbollsspelare och spela precis som om du var med i mästerskapet själv.