Fotbollsträning på egen hand

Att spela fotboll är en mycket effektiv träningsform eftersom hela kroppen är i rörelse. Det är en allsidig motionsidrott som gör gott för vår hälsa på flera plan. Fotbollsträning kan därmed vara ett motionsalternativ även för den som inte spelar på tävlingsnivå. Men hur lägger man upp en fotbollsträning på egen hand?

Öppen yta

Den som har tillgång till en trädgård kan enkelt sätta igång med fotbollsträningen på hemmaplan. När det kommer till den yta som behövs finns det några saker att tänka på. Det är bland annat viktigare att ytan är jämn och rät än att trädgården är stor. En backig trädgård kan fungera för fotbollspassets konditionsmoment, men det blir svårt att “lira”. Har man ingen trädgård att träna på fungerar parker med stora gräsytor lika bra. På många orter finns dessutom offentliga fotbollsplaner som du kan träna på när inget fotbollslag utnyttjar planen.

Tränar du hemma i trädgården eller i en park behöver du ställa upp ett mål i ena ändan av gräsmattan. Istället för att spendera pengar på ett professionellt fotbollsmål kan du enkelt fixa en hemmagjord målbur. Hos byggmax hittar du praktiska verktyg och material till att bygga ditt alldeles egna fotbollsmål. På så sätt kan du anpassa målets storlek till gräsmattans yta.

Uppvärmning

Fotboll är en utmärkt motion eftersom den är allsidig och fysiskt krävande. I matcher varvas längre löpningar med kortare intervaller, vilket kräver mycket av hela kroppen. Just därför är det också av stor vikt ägna tid åt uppvärmning samt nedvarvning. Planera exempelvis en timme till fotbollsträningen och låt de första tio minuterna ägnas åt uppvärmning. Att låta kroppens leder och muskler bli varma är viktigt för att undvika skador. Jogga runt i trädgården, hoppa jämfota, rulla på axlarna och rör på höfterna. Se till att hela kroppen värms upp ordentligt innan “passet” tar vid. Efter att själva fotbollsträningen är slut bör du varva ned i cirka fem minuter. Faktum är att nedvarvning är viktigare än stretching – åtminstone om du tränar på regelbunden basis.

Träningsmoment

Ett tips är att spana in videoklipp på nätet för att inspireras till träningsmoment. Det kan vara allt från ett inslag på sporten där du ser ett Allsvenskt fotbollslag träna till konkreta tips från etablerade tränare. Träningspasset bör innehålla olika faser; kondition, teknik och spel. Det kanske känns lite lustigt att utföra momenten ensam. “Spela” – hur ska liksom det gå till? Ganska snabbt kommer du dock märka att det går hur bra som helst att lira på egen hand. Samma tävlingsanda som när du spelar med andra är så klart omöjligt att uppnå, men ett tufft träningspass kan det bli. Det är ungefär som “skuggboxning” – du låter bollen vara din sparringpartner. Ställ upp koner som du dribblar dig igenom eller kör intervaller mellan. Efter varje moment kan du exempelvis ta bollen och skjuta mot mål. Knepet är att låta kroppen vara i rörelse konstant under hela träningspasset.