Fotbollsträning om vintern

Alla som någon gång spelat fotboll vet att man tränar utomhus året runt, nästan oavsett vilken temperatur det är ute och oavsett om det snöar, regnar eller haglar (om man inte har turen att ha tillgång till en inomhusarena). Därför är det viktigt att man ser till att klä sig rätt, för att undvika att man blir nerkyld och drar på sig en förkylning eller lunginflammation.

Närmast kroppen bör man till exempel ha ett underställ med hellånga ben och hellånga armar, gärna i ett funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukt från huden. Över det kan man sedan ha sina vanliga shorts och strumpor och sin vanliga träningströja – kroppen kommer att bli varm när man kör igång träningen.

Man ska dock inte glömma bort att skydda kroppens extremiteter. Att bära handskar för att skydda händerna mot kyla är till exempel viktigt, och andra bra komplement till träningskläderna om vintern är en mössa (som sitter fast ordentligt på huvudet) och en halsvärmare (som ser ut som en liten krage runt halsen).

Man ska också komma ihåg att ha rätt kläder på sig till och från träningen. Det är till exempel viktigt att hålla fötterna torra, vilket man gör bäst med ett par rejäla gummistövlar från Viking. På det sättet slipper man komma till träningen med blöta strumpor, som man sedan ska träna i under en timme eller mer.