Utvecklingslägret i Halmstad

Varje sommar åker ett gäng glada ungdomar till Halmstad för att spela fotboll under fem dagar. En vecka spelar tjejer och sen är det killarnas tur. Fram till 2017 hette det Elitlägret men från och med 2018 heter det istället Utvecklingslägret. Under resten av året spelas det fotboll i hela vårt avlånga land och för varje landskap tas ett lag ut som spelar matcher och cuper. Hur uttagningarna fungerar är lite olika i olika landskap, eller län som det är på vissa ställen. Stockholm och Göteborg har stadslag. Man börjar också samlingar och uttagningar i olika åldrar, enligt SvFF:s riktlinjer ska uttagningar inte ske före 15 års ålder. Oftast börjar man med öppna träningar där det är fritt fram att komma för att visa upp sig för att ledare och de som tar ut lagen får upp ögonen för dig. När laget är uttaget spelar man även Cup Kommunal där man möter de andra landskapslagen och slutligen koras en vinnare.

Nytt namn på Elitlägret

I Halmstad spelas det fotboll för fulla muggar året runt, men speciellt under ett par veckor under sommaren då Utvecklingslägret äger rum. Elitlägret bytte namn 2017 men är detsamma som det som numera heter Utvecklingslägret. Här träffas ungdomar och lever tillsammans på madrasser i en skola och spelar fotboll flera gånger om dagen. Lägret arrangeras av SvFF som här påbörjar sina uttagningar till juniorlandslaget. Ungdomarna tränas av tränare eller spelare från storlag i Sverige. Det är en möjlighet och en upplevelse utöver det vanliga för ungdomarna som får möjlighet att åka till lägret, ett minne för livet! De ungdomar som hamnar på lägret är toppskiktet från hela Sveriges ungdomsspelare och kvalitén är hög. I slutet av veckan spelas en Allstar-match där man plockar ut de bästa och mest lysande stjärnorna som får spela i landslagets kläder för första gången. Ungdomarna som året runt lever med sin fotboll får här ett pris och lite uppskattning för sitt slit och en liten påminnelse om att man kan komma nån vart med sitt fotbollsspelande.

Ungdomar och idrott

Ungdomar som spelar fotboll, eller nån annan idrott för den delen har oftast väldigt bra förutsättningar för ett sunt liv och att hålla sig borta ur gäng och bråksituationer. De ungdomar som har intresse för en lagidrott såsom fotboll håller ofta ihop med sina lagkamrater även utanför träning och match. Det blir liksom deras livsstil. Annan tid spenderas inte helt ovanligt med att titta på idrott på högsta nivå och man köper NHL kläder och kepsar för ungdomar. Många ungdomar hamnar i den idrott som deras föräldrar varit verksamma inom, men även raka motsatsen är vanlig. Föräldrar som själva hållit på med lagidrott som fotboll eller hockey vill såklart att deras barn ska göra detsamma eftersom de vet att det är en rolig sysselsättning. Där upplever man en sammanhållning och träffar vänner för livet eftersom man lever tätt inpå varandra och får en närhet som man annars inte får med sina vänner i den åldern.