Fotboll och pengar
Alla idrotter och sporter syftar till att underhålla. Antingen de som själva utövar sporten eller för de som är åskådare. Fotboll har länge haft förmågan att kunna underhålla. Det blir även lättare när många sluter upp kring ett lag. Det infinner sig då en viss gemenskap och samhörighet. Underhållningsvärdet ökar även om man har en känslomässig investering i de lag som möts.
Underhållning på detta vis kostar pengar. I fotbollens fall, mycket pengar. Bra underhållning kan även generera en hel del pengar. Detta gör fotbollen tämligen väl. Klubbar tjänar ofantliga pengar genom bland annat biljettförsäljning till matcher, vinstpengar, medlemskap, supporterkläder, TV-licenser och reklam för att nämna några. Real Madrid var den klubb som hade störst inkomst under säsongen 2014/15. Man uppskattar den till drygt 577 miljoner Euro. En framgångsrik klubb är således som ett stort företag med en mängd olika inkomstkällor, utgifterna är själva fotbollsarenan men framförallt löner till spelare och tränare.
Fotboll är idag världens största sport. Detta innebär samtidigt att fotbollen är idrottens största ekonomiska industri. Spelare köps och säljs för enorma summor pengar. Det är lätt att tycka att det känns overkligt och märkligt att en idrottsman ska kunna tjäna flera normala årslöner i veckan. Samtidigt går detta att ställa mot att denna fotbollsspelare antagligen genererar flera miljoner om året – enbart på tröjförsäljning. För många klubbar är det en rent ekonomisk ekvation vilka spelare man ska värva. Detta eftersom de allra största spelarna ökar biljettintäkter samt ökar försäljningen av supporterartiklar, förutom att vinna titlar åt klubben.
Många menar att pengar har förstört sporten fotboll. Dessa menar att man numera kan “köpa” sig titlar. Kan du investera i de allra bästa spelarna och tränarna har du ett stort försprång till andra klubbar, menar de som är kritiska. Man får då inte glömma att fotboll, precis som alla andra verksamheter, styrs av marknaden. Om man inte hade kunnat fylla enorma arenor med åskådare hade man heller inte kunnat betala spelare dessa fantasisummor. En av fotbollens största inkomster idag är TV-licenser. Dessa är ofta fördelade via ligaspelet eller olika cupspel. Samma princip gäller förstås här – om ingen hade betalat för att kunna se matcherna på TV hade spelares löner automatiskt minskat.