Europa League

Europa League är turneringen för lagen som normalt sett inte riktigt kan mäta sig med Europas allra största klubbar. Till en början var turneringen inte speciellt eftertraktad, men dess prestige har vuxit genom åren då en vinst i turneringen ger en plats i nästa års Champions League. Senaste säsongen sågs storklubben Manchester United vinna turneringen, och spelarna var överlyckliga på samma sätt som om de hade vunnit självaste Champions League. Turneringen fungerar som ett fönster mot Europa för de lite mindre klubbarna, där anrika storlag kan komma att möta relativt okända lokala lag från kontinentens mindre ligor.

Storfrämmande i Östersund

Svenska lag deltar i Europa League regelbundet, men de stora framgångarna har ännu låtit vänta på sig. I och med att Östersund vann den svenska cupen i våras fick de också en chans att kvala in till Europa League. Lotten föll på turkiska jätten Galatasaray, som sedan länge är en respekterad motståndare även för Europas största klubbar. Östersund möter Galatasaray på hemmaplan den 13 juli, för att sedan åka till en tuff bortamatch på Türk Telekom arena en vecka senare. Östersund har sagt sig vara inställt på att nå gruppspelet i Europa League och då krävs det att man slår ut Galatasaray, som har spelare som Wesley Sneijder, Lukasz Podolski och Nigel de Jong. En fantastiskt chans för Östersund att mäta sig med de stora.

Dags för en svens storskräll?

Det ska erkännas att även om Östersundarna själva är på det klara med att de ska slå ut Galatasaray, så skulle det inte ses som annat än en jätteskräll. Ett bra resultat på hemmaplan är troligtvis helt avgörande. Varken experter eller bettingbolag räknar med att Östersund ska gå vidare, men å andra sidan händer det ju att de har rejält fel då och då. Vi lär vara många svenska fotbollsfans som håller tummar och tår för att Östersund ska ta sig vidare, då det skulle vara en utmärkt bekräftelse på Allsvenskans status. I väntan på denna spännande match kan man koppla av med andra sysslor. Kika in bowling stockholm och låt käglorna falla på samma sätt som vi hoppas att Galatasaray ska falla på Jämtkraft Arena om några dagar!