Zlatan

Zlatan – den självutnämnde svenske kungen av fotboll – är skadad. Han spelar idag för Manchester United och anses av många vara Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. I femton år spelade han i svenska fotbollslandslaget, där blev han den främste målgöraren genom tiderna. Han har mottagit Guldbollen hela elva gånger. Han har spelat professionellt sedan 2001 och vunnit ligan elva gånger med fem olika lag i fyra länder. År 2015 var han enligt Forbes den 55:e bäst betalda kändisen i världen. Vad händer nu när han är skadad? Vad är det för skada och frågan vi alla ställer oss – kommer han att komma tillbaka?

Kommer Zlatan tillbaka?

Det är mycket oro i fotbollsvärlden. Kan Zlatan komma tillbaka efter den olycksdrabbade matchen? Vart man än vänder sig ser man löpsedlar med stora bokstäver: Zlatan skadad. Han är en av världens bästa fotbollsspelare, men skadades i Europa League-mötet med Anderlecht. Det visade sig vara en korsbandsskada både på främre och bakre korsbandet. Han opererades i förra veckan i Pittsburgh i USA, en lyckad operation enligt hans agent. Men det kan innebära ett helt års ansträngande rehabilitering med framförallt sjukgymnastik. Zlatan är redan i medelåldern och frågan är om han har den fysiska styrkan att komma tillbaka. Hans agent är dock fast besluten om att han kommer tillbaka och att han till och med kommer att återhämta sig helt och hållet. Detta innebär oavsett inte slutet på hans karriär, skriver hans agent.

Hur påverkas Zlatan av skadan?

En skada på korsbanden orsakas vanligtvis av en kraftig sidledsbelastning av knät. Just så ser det ut på videosekvenserna från matchen mellan Manchester United och Anderlecht, när Zlatan gjorde sig illa. Detta är en skada som gör mycket ont och ofta känner spelaren direkt att något har gått sönder inne i knät. En kraftig svullnad brukar uppstå och det känns som om knät inte vill bära dig när man stödjer på det. När man opererar tas en sena från benet och sätts fast i knät för att ersätta korsbandet. Efter operationen är det sjukgymnastik som är den vanligaste behandlingen för att bli fullt återställd. Zlatan har ju tillgång till den bästa vården och framförallt den bästa eftervården. Zlatan har många fastigheter dit han kan fly undan publiciteten och ägna sig åt vila. Han äger bland annat en lyxig stuga i Årefjällen. Här kanske han kan blanda rehabilitering och samtidigt drömma om nya byggprojekt på tomten genom att Kolla på buildor.se för material till en fjällstuga. Frågan är inte om, utan när Zlatan är tillbaka.