Världens bästa fotbollsspelare  

Vem som är, och har varit, världens bästa fotbollsspelare är förstås en subjektiv bedömning. Det beror på vad det är man tittar på. Oftast är det anfallare och mittfältare som man pratar om, då det är dessa spelare som vanligare gör de mer “spektakulära” sakerna på en fotbollsplan. Därmed är det betydligt mer ovanligt att en försvarare omnämns tillhöra de allra bästa spelarna. FIFA har årligen en utnämning av vem man anser varit bäst under det gångna året. Man väger då inrus-por2012_16 ligaspel, cupspel, europaspel och eventuella mästerskap. Många menar även att man kan bedöma vem som är bäst genom att titta på vem som tjänar mest pengar. För tillfället är det Christiano Ronaldo som har den högsta lönen för en fotbollsspelare.

Talar man om den bästa fotbollsspelaren genom tiderna är det oftast ett par namn som dyker upp. Den som alltid brukar nämnas i dessa sammanhang är Pelé. Hans stora genombrott kom när han representerade Brasilien i fotbolls VM 1958 i Sverige. Pelé var då endast 17 år gammal men var ändå en avgörande faktor till att Brasilien vann guldet. Totalt blev det tre VM-guld för Pelé. Han spelade 605 matcher för sitt klubblag Santos och gjorde där 589 mål. Av många anses han vara den allra största genom tiden.

En annan gigant inom sporten är Argentinaren Diego Maradona. Det är svårt att se någon annan spelare som haft så stor betydelse för sitt landslag som Maradona. Han var 80-talets absolut största spelare där VM-guldet 1986 kan vara det mest minnesvärda. Det var under kvartsfinalen mot England som Maradona “nickade” in ledningsmålet (med handen) som senare kom att benämnas “guds hpele_23092007and”. Maradonas störta tid i ett klubblag var i italienska Napoli. Där vann han ligan två gånger samt guld i cupen och Uefa-cupen.

Under det sena 90-talet och början på 2000-talet anser många att den absolut bästa spelaren var fransmannen Zinedine Zidane. Han hade en otrolig teknik och speluppfattning, vilket gjorde honom till en mycket uppskattad fotbollsspelare. Han vann både EM och VM med det franska landslaget. Efter VM-guldet 1998 på hemmaplan i Frankrike utnämndes han även till bästa idrottsman alla kategorier.