Fotbollens historia  

Fotboll, eller olika varianter av sporten, har förmodligen spelats under en mycket lång tid. Alla delar av världen har spelat liknande spel med med olika regler. Beroende på vem man frågar så uppfanns fotbollen antingen i England eller i Kina. I Kina spelade man en liknande sport med mål av bambu, två lag och en boll av läder redan före vår tidräkning. Enligt FIFA är det Kina som har uppfunnit fotbollen som sport, eller åtminstone var först med att spela det. Numera räknas f1200px-calcio_fiorentino_1688otboll till att vara världens absolut största sport.

Vanligtvis är det England som pekas ut till att vara skaparna av den moderna fotbollen. Det var i engelska internatskolor som det först börjades experimenteras med strukturerade former av lagspel med boll. Man hade redan rugby och olika varianter av fotboll. Detta var under 1800-talet och man kom att utveckla tydliga regler för hur spelet skulle spelas. 1863 ses som det viktigaste året för fotboll som det ser ut idag. Det var detta år som England grundade FA (Football Association) som blev ett helt eget fotbollsförbund, då rugbyn omgående bildade sitt eget förbund. Redan 1872 spelades den första landskampen. Detta mellan England och Skottland och slutade med det spännande resultatet 0-0. Året innan hade FA-cupen dragit igång, vilket fortfarande är en mycket stor cup i England. I slutet av 1800-talet hade sporten spridit sig till de flesta delar av världen. Utvecklingen i form av antal lag och spelade matcher var snabbt enorm.

1885 legaliserade England proffsfotboll. Detta innebar att fotbollsspelare kunde få lön för att sparka boll. 1888 startade den engelska ligan, vilket snabbt blev populärt och många spelare kunde leva på att enbart spela fotboll. Sporten växte även snabbt i athe_tigers_of_hamilton_football_teamndra delar av världen och 1904 bildades det internationella fotbollsförbundet FIFA som numera blivit en tämligen stor institution.

Reglerna i fotboll har i grunden inte förändrats speciellt mycket sedan 1863. Oftast har regeländringar gjorts för att göra sporten mer underhållande och attraktiv att titta på. Mindre förändringar av reglerna sker hela tiden för att uppnå detta även idag. Rent historiskt är den största regeländringen sedan 1863 att målvakten inte längre få ta bollen med händerna om den passats